22 decembrie, 2015

Protezele

Amputația este un eveniment traumatic și este nevoie de timp și de sprijin, pentru a merge mai departe de la acest eveniment. Există o gamă largă de opțiuni de protezare disponibile, indiferent de natura amputației sau lipsei congenitale a membrului superior.

Ce este o proteză?
Protetica este arta și știința de a dezvolta înlocuitori artificiali pentru diverse părți ale corpului. Membrul artificial se numește o proteză. O proteză poate fi proiectată pentru a oferi beneficii funcționale sau cosmetice. Proteza poate fi atașată membrului rezidual printr-o varietate de metode. Acest proces nu are nevoie de intervenție chirurgicală.
 
Cu proteză sau fără proteză?
Decizia de a purta o proteză, este o decizie importantă. Multe persoane cu amputație se pot adapta rapid la situația lor, găsind noi modalități de a continua activitățile lor de zi cu zi, urmăresc un stil de viață activ și reușesc să facă față provocărilor. Unii ajung la concluzia că nu au nevoie de o proteză.
Dar pentru unii, folosirea unei proteze poate fi o modalitate de a-și câștiga încrederea și independență în viața lor de zi cu zi.

Aspectul exterior
Anumite persoane ce se confruntă cu lipsa membrului superior consideră că cea mai importantă caracteristică a protezei trebuie să fie asemănarea, cât mai apropiată, cu membrul indemn. Atunci când funcționarea protezei nu este la fel de importantă ca și aspectul ei, alegerea unei proteze pasive, care arată natural, dar nu se mișcă poate fi cea mai bună soluție. Dispozitivele protetice pasive au un element funcțional, care permit acțiuni cum ar fi împingerea, tragerea, stabilizare, sprijin, tastarea și așa mai departe.

Funcționare
Pentru cei care sunt în căutarea unei proteze, care este proiectată să ajute la prinderea și manevrare obiectelor, atunci se va lua în considerare o proteză activă. Aceste proteze sunt concepute pentru a ajuta la creșterea independenței și există opțiuni disponibile, variind de la cârlige de lucru și mâini funcționale, până la cele mai  avansate: mâini, brațe, degetele protetice cu reglaj electric. Există, de asemenea, o gamă largă de accesorii specifice anumitor activități, pentru a permite utilizatorilor să se conecteze direct la elemente, cum ar fi bâte de baseball, vâsle caiac, instrumente muzicale și multe altele.